| HEM | HISTORIA | INFO | TRÄNINGSSCHEMA | KONTAKT | KALENDER | FOTO |

HISTORIA

Ju jutsu
Ju jutsu är en kampform som härstammar från Japan. Det kallades förut Yawara eller Tai Jutsu.
Japanska kompsporter brukar benämnas under samlingsnamnet Budo, där även t ex Karate, Judo, Aikido och liknande ingår men även vapenorienterade stilar som Iaido, Kendo mm.
Oftast tränar man ju jutsu utan vapen men vissa stilar använder sig även av vapen i varierande utsträckning. Ju Jutsu tränas i stort sett helt med inriktning på självförsvar, vilket innebär att man inte har några tävlingar. Undantaget är sk Sport Ju Jutsu, där man valt att fokusera på mer tävlingsinriktade tekniker med sparkar, slag, kast och marktekniker men valt bort rena självförsvarstekniker med grepp, stryptag osv.

Själva namnet Ju Jutsu brukar översättas med "mjuk teknik", men ordet Ju betyder inte enbart mjuk, utan kan även betyda flexibel, följsam osv. Meningen är dock att man inte ska förlita sig till enbart råstyrka, utan teknik, rörelse och följsamhet för att övervinna sin motståndare. Men givetvis är styrka inte helt irrelevant.
De olika skolorna inom en Budoart kallas Ryu och man tränar i en lokal som kallas Dojo.
Till Europa och USA kom ju jutsu i slutet av 1800-talet i liten skala. Enstaka demonstrationer och undervisning av polis och militär var det framför allt som gällde då. Några år senare spreds det även vidare till norden. Först till danmark 1906 och till Sverige året därpå, av pionjären Viking Cronholm.

I Sverige idag, är de största stilarna Ju Jutsu Kai (grundat av Hans Greger), Durewallsystemet (grundat av Kurt Durewall), samt Hoku Shin Ko Ryu (grundat av Jan-Erik Karlsson). Därutöver finns flera mindre stilar som i sin tur i regel bygger på de föregående stilarna. Inom Budo (och Ju Jutsu) tränar man i traditionell japansk dräkt (keiko gi eller do gi) med bälte (obi) i olika färger beroende på hur länga man har tränat.


Kickboxning
I ett historiskt perspektiv så skapades kickboxningen i USA för att olika stilar inom stående kampsport skulle kunna mötas under gemensamma regler. Det visade sig tidigt att  Kyokushin Karate på den tiden hade bäst bentekniker och att boxarna hade bäst handtekniker, utifrån vilket en viss gemensam stil utvecklades. Tidiga namn på kickboxning blev följaktligen full-contact karate och sportkarate. I dag är kickboxning en egen sport och idrott, men fortfarande inte en stil utan som ett samlat regelsystem, vilket numera även har utvecklats till flera tävlingssystem.